Exposició “Eufemià Fort i Cogul: historiador de Santes Creus”

exposició eufemiàDes del dissabte 20 de juny fins el dissabte 19 de setembre de 2015 es pot visitar al Monestir de Santes Creus l’exposició “Eufemià Fort i Cogul: historiador de Santes Creus”, organitzada per l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (ABSC). L’entrada és gratuïta. La inauguració serà el dissabte 20 de juny a les sis de la tarda.

L’ABSC dedica aquest any 2015 al record del membre fundador de l’entitat, Eufemià Fort i Cogul. Per aquest motiu, dedica a la seva figura l’habitual cicle de conferències -que van començar el 30 de maig- així com també l’exposició “Eufemià Fort i Cogul: historiador de Santes Creus” que compta amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Tarragona, on es guarda el seu fons documental.

Qui va ser Eufemià Fort i Cogul?

Eufemià Fort i Cogul (la Selva del Camp, 1908 – Barcelona, 1979) va ser escriptor i historiador. De jove va ser escolà de mossèn Joan Pié, historiador selvatà, de qui va heretar el gust per la història local. Va ingressar a la carrera eclesiàstica i al seminari, i va col·laborar amb l’arxiver diocesà Mossèn Sanç Capdevila. Al cinquè curs va deixar la carrera i va ser dels germans de la Doctrina Cristiana de Tarragona. Després va fer el servei militar i en acabar es va traslladar a Barcelona. Va ser un habitual de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, deixeble de Pompeu Fabra i va obtenir el títol de professor de català de la Generalitat.

Ja de jove, a la Selva del Camp, va col·laborar amb el periòdic ‘Brum’ i al ‘Full selvatà’ i va signar alguns articles i publicacions amb els pseudònims Andreu Selvat i Cogul, Francesc A. Miquel, Miquel Albert o Artemi Folch. Al final de la guerra va treballar en una fàbrica i després va tenir un negoci propi. Va ser l’autor de més de vint monografies de caràcter local, conferenciant i divulgador de la història de la Selva del Camp i dels personatges principals de la vila. Entre les monografies cal destacar la dedicada al monestir de Santes Creus, on va ser el fundador de l’Arxiu Bibliogràfic. Va guanyar diversos premis com a historiador i va ser col·laborador de la Societat Catalana de Geografia.

Membre fundador de l’entitat Adesel (Agrupació de Selvatans residents fora vila) i l’ànima de la seva publicació, va esdevenir un dels principals suports de la col·lecció Analecta Selvatana. La vila de la Selva li va dedicar un carrer el 25 de març de 1983 i el va declarar fill il·lustre el 7 de febrer del 1996.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s