Presentació al Casalot de Santes Creus del projecte per inventariar el patrimoni fluvial del riu Gaià

inventariEl Centre Cívic el Casalot de Santes Creus acollirà proper dissabte 10 de desembre a les 12:30 hores la presentació del projecte Inventari del Patrimoni Fluvial del Gaià. Un riu un territori amb un tast de productes de les Terres del Gaià.  L’acte comptarà, entre d’altres, amb l’assistència de Salvador Palau Rafecas –El Galo-, Josep Zaragoza, el geògraf Jordi Blay (URV),  els presidents del centres d’estudis que recolzen  la proposta i els coordinadors del projecte.

Origen del projecte

La Gaianada del novembre de 2015 va posar al descobert nombrosos elements i estructures arquitectòniques de gran valor històric i patrimonial, amagades del tot, o parcialment, sota la vegetació del mateix riu. Aquest fet va esdevenir el detonant que un grup de persones vinculades amb el territori, sota el paraigua de l’Associació Terres del Gaià, i amb el suport del Centre d’Estudis  del Gaià, i l’Associació Cultural Baixa Segarra, endegués la iniciativa de portar a terme un projecte per inventariar el conjunt d’aquest patrimoni comú. En aquets moments aquesta iniciativa s’està debaten en altres centres d’estudi del Baix Gaià.

L’objectiu de l’inventari és documentar i posar en valor els elements que conformen aquest patrimoni fluvial, per tal de recuperar-lo i fer visible la nostra història i, per tant, la nostra identitat. Aquest treball es duu a terme amb l’ajut de moltes persones i el mestratge de tots aquells que sinventari2’han dedicat a l’estudi del nostre patrimoni durant anys. Dels resultats de la recerca se’n farà difusió i es publicaran els resultats. Aquest és el primer pas per emprendre estudis de més profunditat i reivindicar aquest territori. També pretén esdevenir un valor afegit per atraure visitants a les nostres terres.
El conjunt d’elements que es pretenen catalogar inclou sèquies, rescloses, mines, ponts, aqüeductes, passeres, molins, edificis industrials, fons, pous, estructures de pedra seca i altres elements hidràulics. Per tal d’assolir un sistema de registre unificat i facilitar-ne el seu accés i consulta s’ha elaborat un model de fitxa per a recollir la informació del treball de camp; aquesta informació s’incorporarà a una base de dades que, en format d’exhibició online, serà d’accés públic. Igualment, s’hi incorporarà una bibliografia també consultable.

Voluntariat i suport de les institucions

El projecte neix amb la voluntat de  comptar amb el suport de les administracions locals del territori, els ajuntaments dels municipis del Gaià i el seu entorn proper així com, els Consells Comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, Diputació de Tarragona i els departaments competents de la Generalitat de Catalunya.

Municipis de les Terres del Gaià: Santa Coloma de Queralt, Bellprat, Pontils, Querol, El Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Rodonyà, Masllorenç, Montferri, Bràfim, Vilabella, Salomó, Renau, L’Argilaga (La Secuita), Vespella de Gaià, El Catllar, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, Altafulla, Tamarit(Tarragona).

Coordinació projecte: Isidre Pastor, arqueòleg; Maribel Serra, llicenciada en història i documentalista; Isaura Solé, historiadora de l’Art.

Mail de contacte: patrimonigaia@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s