La pintora Josefina Giraldo, protagonista a la Sala d’exposicions municipal de Santes Creus

La Sala d’exposicions municipal de Santes Creus acull fins el proper 30 d’abril una mostra pictòrica de Josefina Giraldo, nascuda a Cieza el 1924 i que va morir l’any passat a Valls. L’horari de visita és de dimarts a divendres, de  10 a 14 hores i el dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Coneguda també com Sefi Giraldo, la seva obra pictòrica, segons els crítics de l’època, es caracteritza per tenir unes arrels postimpressionistes, molt properes al moviment fauvista. També remarquen la llibertat en l’ús i combinació dels colors que transmeten alegria i entusiasme.

La participació en la coneguda i tradicional Exposició de Nadal que es va celebrar a la ciutat de Valls al desembre de 1956 va ser la primera aparició pública de Josefina Giraldo. L’any següent va participar a l’Exposició de primavera i va assistir al curs de pintura dictat per Eduard Castells, segurament el pintor que més la influeix i l’únic mestre que té. Castells és un personatge molt destacat en el desenvolupament artístic de la ciutat de Valls. Amb la seva participació es va iniciar el conegut Grup del Divendres, ja que impartien les classes aquest dia de la setmana.

El mes d’abril de 1960 es presenta a la llibreria Guàrdias de Tarragona amb el grup de pintors de Valls Cercle Jaume Huguet. Set anys després, 1967, es crea el grup anomenat 7 Pintors de Valls sota l’impuls d’Eduard Castells, i es donen a conèixer a la Galeria Syra de Barcelona, on es presenten el mes d’abril, amb una introducció de Castells. L’any 1968 realitza la seva primera exposició individual al Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona. Aquesta exposició marcarà l’inici d’una extensa trajectòria que la porta a Reus, Salou, Madrid, Girona, Lleida, Palma de Mallorca, Menorca, València, Sabadell, Salamanca, Zamora, Vigo, Eivissa, i també per l’estranger: Grenoble, París i Perpinyà (França), i Lucca, i Roma (Itàlia).

La trajectòria internacional de Josefina Giraldo va anar creixent a partir de 1986. Aquest any va ser seleccionada junt amb el vallenc, Joan Creus, per participar en el Primer Saló d’Art Europeu presentat per l’Académie Européenne des Arts de París amb motiu del seu 20è aniversari. Giraldo  és presentada com La plus parisienne des artistes espagnoles. La seva participació és tot un èxit, i li es concedida la Medalla d’Or de l’Académie. Fins poc abans de la seva mort el 2017, l’artista vallenca va seguir pintant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s